Fundación María Tsakos | 'Ιδρυμα "Μαρία Τσάκος"
  • Br. Artigas 1138, Montevideo Uruguay

Fundación

Γνωρίστε το Ίδρυμά μας

Το Ίδρυμα προσφέρει δωρεάν μαθήματα Νέας Ελληνικής γλώσσας, ελληνικών χορών, τραγουδιού, μουσικής, λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ελληνικής κουζίνας, μυθολογίας και ιστορίας της τέχνης.

Το Ελληνικό Πνεύμα

Από τα προϊστορικά χρόνια η θάλασσα αντιπροσωπεύει πολλά για μας τους Έλληνες. Πάντα μας προσκαλούσε να την εξερευνήσουμε. Η θέα της και μόνο εμπνέει και κάνει την καρδιά ν’ ανοίγει και τον νου να ταξιδεύει σ’ ελεύθερους ορίζοντες. Το αποδεικνύει η πλημμυρισμένη από την παρουσία της Ελληνική Μυθολογία, ενώ δύο από τα πρώτα κείμενα της ελληνικής γλώσσας, τα αθάνατα Ομηρικά Έπη, η “Ιλιάδα” και η “Οδύσσεια”, είναι γεμάτα από καράβια, στόλους, αλλά κι από τις ατέλειωτες περιπέτειες του μεγάλου ταξιδευτή Οδυσσέα, του ακαταμάχητου ήρωα του Ομήρου, προτύπου του αιώνιου Έλληνα ναύτη, που με τη δύναμη της ψυχής του και την βαθειά νοσταλγία για την Ιθάκη, θ’ αντέξει στις μύριες όσες δυσκολίες μιας ατέλειωτης από περιπέτειες θαλασσοπορίας και θα αποκτήσει την σοφία του δυνατού άντρα, αφού “…πολλών ανθρώπων ίδεν άστεα και νόον έγνω” (Ομήρου Οδύσσεια, α’ 3).

Από εκείνα τα χρόνια της απαρχής της γραπτής ιστορίας της ανθρώπινης φυλής, η θάλασσα θα γίνει η πλατειά λεωφόρος της διάδοσης του ελληνικού πολιτισμού. Μαζί με τα καράβια, που θα διασχίζουν αγέρωχα τα κύματα της Μεσογείου, θα ταξιδεύουν συνεχώς η Ελληνική γλώσσα, η Ελληνική τέχνη και το Ελληνικό πνεύμα χωρίς διακοπή μέσα στους αιώνες μέχρι και σήμερα, θεμελιώνοντας την έννοια της ελληνικής οικουμενικότητας, έτσι όπως εκφράζεται, σύμφωνα με τον Θουκυδίδη, και στο προοίμιο του πρώτου Συντάγματος της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Έτσι κάπως βρεθήκαμε κι εμείς στην αγαπημένη «μακρινή–κοντινή» Ουρουγουάη. Κύρια αποστολή του Ιδρύματος είναι η διάδοση της γλώσσας στην οποία έγραψε τα έπη του ο Όμηρος, τον Επιτάφιό του ο Περικλής, που χρησιμοποίησε ο Μέγας Αλέξανδρος στο τεράστιο εκπολιτιστικό του ανά τον κόσμο έργο, της γλώσσας με την οποία διαδόθηκε ο ευαγγελικός λόγος σ’ ολόκληρο τον κόσμο.

Παράλληλα με τη διδασκαλία της Ελληνικής Γλώσσας, το Ίδρυμα επιδίδεται συστηματικά, και με μέθοδο, στην διάδοση των διαφόρων εκφάνσεων του αρχαίου, του νεώτερου και του σύγχρονου ελληνικού πολιτισμού.

Προσωπικά, θεωρώ το έργο αυτό που αναλάβαμε προσφορά προς τον υπόλοιπο κόσμο αλλά και στοιχειώδη οφειλή προς τους μεγάλους προγόνους μας, αυτούς που προσέδωσαν ουσία και περιεχόμενο στο ανθρώπινο πνεύμα με την τέχνη και με την επιστήμη και που δίδαξαν στον κόσμο την αρετή, την ελευθερία, τη δικαιοσύνη και τη Δημοκρατία.

Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος

Ιδρυτής και Πρόεδρος

Σχετικά με το Ίδρυμα

Η ιδέα της σύστασης του Ιδρύματος γεννήθηκε στα μέσα της δεκαετίας του 1970, όταν ο Καπετάν Παναγιώτης Ν. Τσάκος βρέθηκε στο Μοντεβιδέο της Ουρουγουάης για επαγγελματικούς λόγους. Η επαφή του με τους Ουρουγουανούς τού αποκάλυψε έναν λαό με ιδιαίτερη καλλιέργεια και κυρίως ένα λαό-λάτρη του αρχαίου ελληνικού πνεύματος, πρόθυμο δέκτη κάθε στοιχείου σχετικό με τον ελληνικό πολιτισμό και την ελληνική παράδοση. Το γεγονός αυτό στάθηκε η κύρια αφορμή για τη σύσταση του “Ιδρύματος Τσάκου” το Μάρτιο του 1978, το οποίο το 2002 μετονομάστηκε σε Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”, στη μνήμη της σεβαστής μητέρας του Ιδρυτή.

Στις αρχές του το Ίδρυμα λειτούργησε στις αίθουσες του ονομαστού Γυμνασίου “Erwy School” στο Μοντεβιδέο, όπου πραγματοποιούνταν μαθήματα ελληνικών, καθώς κι άλλες πολιτιστικές εκδηλώσεις.

Το 1985 το Ίδρυμα άλλαξε έδρα και εγκαταστάθηκε σ’ ένα ιδιόκτητο ιστορικό κτήριο, στο οικόπεδο του οποίου είχε στεγαστεί το πρώτο Δημοτικό Συμβούλιο επί ισπανικής αποικιοκρατίας, στην οδό Treinta y Tres. Στο ίδιο κτήριο φιλοξενήθηκε και το Προξενείο της Κυπριακής Δημοκρατίας, δεδομένου ότι ο Καπετάν Π. Ν. Τσάκος είναι Επίτιμος Γενικός Πρόξενος της Κυπριακής Δημοκρατίας.

Το 2007, και ήδη με την επωνυμία Ίδρυμα “Μαρία Τσάκος”, αλλάζει και πάλι έδρα μαζί με το Προξενείο, μετακομίζοντας σε ένα σημαντικό ιδιόκτητο ακίνητο στη λεωφόρο José G. Artigas, στο ύψος της οδού Maldonado.

Το Ίδρυμα σήμερα προσφέρει δωρεάν μαθήματα νεοελληνικής γλώσσας, χορών, λογοτεχνίας, φιλοσοφίας, ελληνικού πολιτισμού, ελληνικής κουζίνας, χορωδίας και ιστορίας της τέχνης. Διαθέτει, επίσης, μια μεγάλη βιβλιοθήκη με τίτλους στην Ελληνική και Ισπανική γλώσσα από διάφορους τομείς του ελληνικού πολιτισμού. Περίπου 450 άτομα εγγράφονται συνολικά κάθε χρόνο στα μαθήματα που προσφέρονται από το Ίδρυμα.

Το Ίδρυμα έχει αναγνωριστεί επίσημα από το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού της Ουρουγουάης και από το 1992, μετά από υπογραφή σχετικής σύμβασης, πραγματοποιείται η διδασκαλία Νεοελληνικής Γλώσσας στη Σχολή Ανθρωπιστικών Σπουδών του Κρατικού Πανεπιστημίου με τη συνεργασία των καθηγητών του Ιδρύματος. Το μάθημα Νεοελληνικής Γλώσσας είναι ενσωματωμένο στο Κέντρο Ξένων Γλωσσών (CELEX) της εν λόγω Σχολής. Το 1999 το Ίδρυμα αναγνωρίσθηκε από το Κέντρο Ελληνικής Γλώσσας του Υπουργείου Παιδείας ως επίσημο Εξεταστικό Κέντρο Πιστοποίησης Επάρκειας της Ελληνομάθειας για τους σπουδαστές από την Ουρουγουάη και τις άλλες χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Παράλληλο στόχο του Ιδρύματος αποτελεί η μέριμνα για την προστασία του περιβάλλοντος. Την ευαισθητοποίηση του σε περιβαλλοντικά θέματα έχει επιδείξει έμπρακτα με την πρωτοβουλία για την ίδρυση και φιλοξενία της “URUMEPA”, η οποία δημιουργήθηκε κατά το πρότυπο της Ελληνικής Ένωσης Προστασίας Περιβάλλοντος “HELMEPA”.

Ακόμη, το Ίδρυμα αποτελεί έδρα του ουρουγουάνικου τμήματος της Διεθνούς Εταιρείας Φίλων Νίκου Καζαντζάκη (SIANK).

Η Χορωδία του Ιδρύματος ιδρύθηκε το 2004 κι έκτοτε διαδίδει το ελληνικό τραγούδι σε ποικίλες πολιτιστικές εκδηλώσεις και φεστιβάλ.

Από τον Ιούλιο του 2005, το Ίδρυμα διατηρεί τη ραδιοφωνική εκπομπή “Ταξίδι στην Ιθάκη» κάθε Σάββατο 20.00 με 21.00 στον ραδιοφωνικό σταθμό Oriental AM 770, η οποία διαδίδει τόσο την ελληνική μουσική όσο και διάφορες πτυχές του ελληνικού πολιτισμού, καθώς και παλιές και σύγχρονες ελληνικές παραδόσεις.

Από το 2011 ως και το 2019 το Ίδρυμα υπήρξε συνδιοργανωτής -μαζί με το πολιτιστικό περιοδικό Sol Latino, το Instituto Cervantes και το Κέντρο Γλωσσών Abanico- του Φεστιβάλ ΛΕΑ (Λογοτεχνία εν Αθήναις).

Από το 2013 το Ίδρυμα «Μαρία Τσάκος» είναι ιδρυτικό μέλος του παραρτήματος της EUNIC (European Union National Institutes for Culture) στο Μοντεβιδέο. Σκοπός της Ένωσης Εθνικών Πολιτιστικών Ινστιτούτων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ιδρυμένης το 2006 στις Βρυξέλλες, είναι η προώθηση της πολιτιστικής ποικιλομορφίας και η κατανόηση μεταξύ των ευρωπαϊκών κοινωνιών, καθώς και η ενίσχυση του διεθνούς διαλόγου και της πολιτιστικής συνεργασίας με χώρες εκτός Ευρώπης.

La Fundación ha sido reconocida oficialmente por el Ministerio de Educación y Cultura de Uruguay,

En 1992, se firmó un convenio de cooperación con la  Facultad de Humanidades y Ciencias de la Educación de la Universidad de la República. El curso de griego moderno que dicta un docente de la Fundación está incorporado a los servicios brindados por el Centro de Lenguas Extranjeras (CELEX).

En 1999, cumplidos 20 años de funcionamiento de la Fundación, el Capitán P.N. Tsakos fue honrado por la Gobernación de Atenas como “Embajador del Helenismo”, título que honra a aquellos que con sus acciones, su obra y su actitud en la vida, se dedican a la difusión del helenismo en el mundo.

También en 1999 la Fundación fue reconocida por el Centro de Lengua Griega del Ministerio de Cultura y Deporte de Grecia, como centro oficial examinador para la obtención del Certificado de Suficiencia en el Aprendizaje del Idioma Griego para los estudiantes de Uruguay y de otros países de América Latina.

En 2002 el Alcalde de Atenas, Demetrios Avramópoulos, entregó al Capitán P.N. Tsakos la “Medalla de la Ciudad de Atenas”, un premio más a la aportación de la Fundación por su excelente labor nacional en la difusión de la cultura y las letras griegas.

En 2003 el Capitán P.N. Tsakos fue honrado por el Arzobispo de Sudamérica, Monseñor Tarasios, con la Cruz de San Esteban en reconocimiento a sus aportes al Helenismo y la Ortodoxia.

En diciembre del mismo año, con la presencia del Sr. Presidente de la República Helénica, Constantinos Stefanópoulos, la Academia de Atenas otorgó a la Fundación “María Tsakos” un importante reconocimiento por su labor cultural en pro del beneficio público.

En 2014, en una ceremonia especial  el Presidente de la República Helénica, Sr. Károlos Papoulias, condecoró al Cap. Panagiotis N. Tsakos como “Gran Comendador de la Orden del Fénix”. Se brindó así un especial reconocimiento a la gran obra del Cap. Tsakos, por más de 30 años difundiendo los valores del Helenismo a través de la Fundación “María Tsakos” en Montevideo, Uruguay. También se premiaron las iniciativas de la Fundación “María Tsakos” – Centro Internacional de Investigación y Tradición Naval, con sede en la isla de Chíos.

Nuestra Propuesta

"La Fundación ofrece cursos gratuitos de idioma griego moderno, danza, canto, música, literatura, filosofía, cocina, mitología e historia del arte. Posee también una nutrida biblioteca con obras relativas a distintas áreas de la cultura griega, en griego y en español. Alrededor de 400 personas se inscriben cada año, en los distintos cursos ofrecidos por la institución."

Contáctese con nosotros

Puede completar el siguiente formulario o utilizar nuestras vías de contacto. A la brevedad estaremos en comunicación.

*Los campos señalados son obligatorios